Compagnie M. meets Bamboo

 

We kregen bij FairyTailors nogal wat vragen over bamboo. Het zou een milieuvriendelijke stof zijn, zacht en kwalitatief. Maar wat moet je er mee?
Nadat deze uiterst aaibare stof de stretch test van Compagnie M. doorstaan had, nam ik de proef op de som en ging aan de slag met de Julia Sweater.

Ik combineerde twee kleuren bamboo met twee kleuren boordstof voor de mouwboordjes, tailleband en halsboord. Bamboo kan je qua verwerking best vergelijken met een mix van tricot en spons. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat bamboo perfect matcht met de overlock. Mijn gewone naaimachine kwam er bij dit patroon zelfs niet aan te pas. Uiteraard kan je de Julia ook ineen zetten met je gewone naaimachine. Behandel bamboo in dat geval zoals je dat met tricot zou doen (stretchnaald en tricot- of zigzagsteek).

Onze conclusie: Bamboo, niks om bang van te zijn! De stof leent zich uitstekend tot T-shirts, jurkjes, sweaters, … . Hoog tijd dat ook jullie elkaar ontmoeten…

Creaties-2015-7

Creaties-2015-1


Creaties-2015-6

Bovendien sluit bamboo nauw aan bij ons nieuwe concept van stoffen met een ‘positief’ verhaal. De plant heeft namelijk een aantal belangrijke troeven in pacht. De groei vraagt geen insecticiden, pesticiden of kunstmest. Bamboo verlangt weinig water en groeit snel in diverse klimaten (tot 1 meter per dag). De wortels van bamboo houden de bodem goed vast en kunnen erosie voorkomen. Na de oogst is herplanten niet nodig: bamboo groeit via een wortelstelsel en herstelt zich automatisch.

Zoals steeds moeten we kritisch blijven en mogen we onze ogen niet sluiten voor mogelijke minpunten. In dit interessante artikel krijg je een aantal feiten en bedenkingen voorgeschoteld over bamboo als alternatief voor katoen. Onze bamboostof draagt in ieder geval wel het Oeko-Tex certificaat, een garantie van strenge controle op het gebruik van chemicaliën doorheen het hele productieproces. En het is hoe dan ook een duurzame stap vooruit in de zoektocht naar milieuvriendelijke textiel.