Goede voornemens: to BIO or not to BIO?

Het borrelde al langer, maar de zoveelste documentaire over de helse werkomstandigheden van textielwerkers gaf de doorslag. Vanaf 2015 kopen wij enkel nog stoffen in met een „positief” verhaal*. Stoffen met Oeko-Tex label, bio-stoffen met GOTS label, Europese producties, stoffen uit een fairtrade context…

Als je bovendien weet dat meer dan 20% van alle pesticiden ter wereld gebruikt worden in de katoenteelt, dan loont het de moeite op zoek te gaan naar een alternatief. Immers, die pesticiden hebben niet alleen ver van ons bed een impact op de gezondheid van de textielwerkers, maar ook op die van de eindconsument (jij en ik).

En die alternatieven zijn er! Een voorsmaakje:

GOTS: Dit keuringslabel garandeert je dat de stof uit biologisch geteelde katoen vervaardigd is én dat die zo ecologisch mogelijk verwerkt wordt tot eindproduct. Verder uitpluizen kan op www.global-standard.org.
In onze stoffencollectie: het Belgische Froy & Dind, Cloud 9 en Birch.

Oeko-Tex: Dit eco-label controleert over de internationale grenzen heen het gebruik van schadelijke stoffen in elke fase van de textielindustrie. Alle details vind je op www.oeko-tex.com.
In onze stoffencollectie: het Belgische Finch Fabrics en Soft Cactus en de volledige Duitse Swafing collectie met onder meer duurzame bamboo.

Geen nood, als je op zoek bent naar de klassieke Michael Millers en zelfs iets minder courante Kokka’s (zonder eco-label), zal je ook zonder FairyTailors nog ruimschoots aan je trekken komen. Die vind je immers overal te lande, on en off line.

FairyTailors zal nooit met het vingertje zwaaien. Nooit beweren dat stoffen zonder deze labels per definitie slecht en schadelijk zijn of in mensonwaardige omstandigheden tot bij ons komen. Ook nooit pretenderen dat stoffen met label niet door de mazen van het net kunnen glippen. Maar het spreekt voor zich dat stoffen met label veel strengere controles doorstaan dan andere. Van katoenplantje over pluk tot kleuringsprocessen en de werkomstandigheden gedurende het ganse traject.

We beloven jullie voortaan regelmatig te berichten over het verhaal achter onze nieuwe stoffen.
Tot zover een greep uit onze goede voornemens voor 2015…

*Uiteraard verkopen we wel nog de resterende stock uit 2014 zonder labels.