Mondmaskers

Hartverwarmend hoe iedereen zijn/haar steentje wilt bijdragen. Mijn mailbox puilt uit van mensen die willen helpen. En helaas ook met vragen van zorgverleners (woonzorgcentra, thuisverpleging, vroedvrouwen, … en ziekenhuizen zelf) die (bijna) door hun laatste doos zitten.

De FOD gezondheidszorg kwam ondertussen met richtlijnen en een patroon op de proppen. Alle info staat netjes verzameld op https://maakjemondmasker.be. En hier kan je het patroon downloaden.

Een van de noodkreten die rechtstreeks bij mij kwam:

“Er dreigt een enorm tekort aan mondmaskers te komen. Ik ben arts en werk mee op wachten in het UZ Jette. Hoewel zelfgemaakte maskers geen ffp2 maskers zijn, is het vele en vele malen beter dan niets. Wie wil meewerken aan het maken van massa’s maskers om mee te geven naar onze spoedgevallendiensten om ons te helpen beschermen als we door onze voorraad heen zijn? Gebruik katoen of linnen, minstens twee lagen, goedkoop (want de kans is groot dat ze slechts 1x gedragen zullen worden). Ik heb als arts geen tijd meer om nu aan de naaimachine te kruipen, hopelijk zijn er mensen in deze groep die kunnen bijdragen.

VERZAMELPUNT: Naai niet alleen voor jezelf, maar ook voor al die helden in de zorg … die nu al zonder zitten! Om tegemoet te komen aan de grote vraag van gezondheidswerkers, deden wij ook een oproep op Facebook/Instagram. En we plaatsten een box als verzamelpunt aan de ingang van de winkel (KLARASTRAAT 4 in CENTRUM TERVUREN. Blijf in uw kot! Maar hiervoor mag je er even uit komen.

Ik maak de box meermaals per dag leeg, hou contact met wie nood heeft en zorg dat ze terecht komen.

Voor de mensen van verder af: doneer aan de ziekenhuizen/WZC/huisartsen … in je buurt volgens de bovenvermelde regels. 

VERPAKKING: Eerst verpakken in PAPIER (bvb. per 10) en dan nog in PLASTIEK AFGESLOTEN ZAKKEN (bv. per 50).

ONTZETTEND BELANGRIJK: Deze mondmaskers zijn niet zo veilig als de officiële. Met katoen hou je ongeveer 50% van het virus tegen. Dat wil zeggen dat 50% vrij passeert. Het is veel beter dan niets, als je de hygiënische voorschriften respecteert. Maar pas op voor een vals veiligheidsgevoel. Blijf je handen wassen, voldoende afstand houden en vermijd anderen als je je ziek voelt!

Zorg voor jezelf, zorg goed voor elkaar <3

https://maakjemondmasker.be